Coaching voor 55-plussers: de Yesterdag-today-tomorrow plant symboliseert de verschillende levensfasen

55-plusser: Pluk de dag!

Yesterday, Today and Tomorrow

In Kenia heb ik een struik gezien met bloemen die vlak na het uitkomen paars-blauw zijn en die vervolgens steeds lichter worden van lila, via crème naar wit als ze ouder worden. Al deze verschillend gekleurde bloemen zitten tegelijk aan de struik. De naam van de struik is in het Engels: Yesterday, Today and Tomorrow.

Coaching voor 55-plussers: de Yesterdag-today-tomorrow plant symboliseert de verschillende levensfasen

Ik vond zowel het uiterlijk als de naam van de struik heel symbolisch voor een mensenleven. Worden wij ook niet steeds lichter naarmate we ouder worden? Eerst wat grijze haren, dan meer grijs dan bruin of welke kleur je haar ook heeft en uiteindelijk hebben we een witte haardos. De mengeling van paarse tot witte bloemen met alle kleurschakeringen daartussenin geeft de struik haar bijzondere uiterlijk en de bloemen een gelijkwaardige plaats naast elkaar.

Konden wij mensen maar zo naast elkaar leven, ieder met zijn eigen plaats en ieder bijdragend aan de schoonheid van het geheel. Dat kunnen wij leren van de natuur. Planten groeien en denken niet na over de plek die hen is toebedeeld, ze doen het er gewoon mee.

Dat is in de mensenwereld wel anders: jong is in, oud is uit. Dat maakt dat mensen er tegenop zien, oud te worden. En wie oud is, voelt zich vaak afgeschreven. Dit geldt heus niet alleen voor de zeer ouden onder ons. In een vorige baan die ik had, werden de mensen boven de 50 jaar afgeschilderd als fossielen. Er zijn maar heel weinig mensen met wie het niets doet dat er zo naar ze wordt gekeken.

Maar daar kunnen we zelf iets aan doen! We moeten zelf de levensfase waarin we zitten, waarderen. Pluk de dag is in mijn ogen een van de verstandigste dingen die je kunt doen: het verleden is voorbij, de toekomst ken je niet, je hebt alleen het nu, de dag van vandaag. Daar moet je wat van maken met alle voor- en nadelen die er aan deze levensfase vastzitten.

Pluk de dag is dan ook het thema van de levenskunstwandelingen voor 55-plussers.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *