Drukbezette moeders als mieren

Drukbezette moeders: tijd voor jezelf

Als je mieren aandachtig bekijkt, dan zie je dat ze altijd bezig zijn. Ze zijn constant aan het werk.

Je ziet mieren van alles dragen, zaden, zandkorrels of stukjes hout die in verhouding tot hun lichaam wel boomstammen lijken. Je ziet ze op plantenstengels bezig met luizen. En je ziet ze achter elkaar aan lopen alsof ze ergens naartoe marcheren.

Ze doen nooit niks. Tenminste, dat lijkt zo. Die hardwerkende mieren zijn de werksters. De koningin zorgt voor nageslacht en de mannetjes zijn er alleen voor de voortplanting.

Drukbezette moeders als mieren

Op het eerste gezicht lijkt zo’n verzameling mieren een ongeorganiseerde bende. Maar de mierenmaatschappij is goed en strak georganiseerd. Het lijkt wel een leger waarin iedere werkster-mier haar eigen taak heeft. Het is ook niet voor niets dat de gravers van een mierenkolonie soldaten worden genoemd. Verder zijn er onder meer verkenners, larvenverzorgers, luizenkwekers, en voedselmakers. Een bezig volkje dus, maar de taken zijn keurig verdeeld.

En … mieren lijken nooit behoefte aan tijd voor zichzelf te hebben.

Dat is wel anders bij moeders die allerlei verschillende taken op het werk en in hun gezin met elkaar moeten combineren. Je geeft aandacht, tijd en energie aan iedereen en alles om je heen, behalve aan jezelf. Terwijl je dat in de hectiek van alledag zo nodig kunt hebben. Je komt als drukbezette moeder standaard op de laatste plaats. Maar je hebt het wel nodig om goed voor jezelf te zorgen en af en toe rust in te bouwen. Daarmee voorkom je dat je overbelast raakt.

Daarom organiseer ik eens in de drie maanden een stilteochtend voor drukbezette moeders (zie voor de beschrijving onder workshops). De activiteiten zijn erop gericht dat je heerlijk kunt ontspannen en tot jezelf komen in een natuurlijke omgeving.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *